Allt om hiv

Här har vi samlat information om hiv, överföring, testning, röda bandet samt ord och begrepp i relation till hiv .


  1. Med välinställd behandling kan hiv inte överföras sexuellt. Det finns alltså bara en risk för överföring om man inte har tillgång till behandling.

  2. Vid obehandlad hiv kan viruset bara överföras på tre sätt. Det är genom oskyddat sex, genom blod och i samband med graviditet, förlossning och amning.

  3. Det finns behandling. Har du en gång fått hiv kommer du att ha det resten av livet, det finns i dagsläget inget botemedel. Men hivmedicinerna gör att mängden virus blir så liten att det inte ens går att mäta. Behandlingen innebär att du inte blir sjuk och kan leva på som vanligt. Den stora skillnaden är att du måste ta dina mediciner varje dag och gå på regelbundna kontroller resten av livet.

  4. Hiv och aids är inte samma sak.  Hiv är ett virus som kan överföras mellan människor. Aids är ett sjukdomstillstånd som inträffar när immunförsvaret brutits ner av hiv så man inte har ett skydd mot andra sjukdomar. Behandlingen av hiv gör att aids inte kan utvecklas.

Fyra korta fakta

“När vi var barn sa hon aldrig att vi skulle hålla det hemligt, men ändå fanns den där känslan av att man inget skulle säga. Jag kommer ihåg att jag berättade för mina närmaste kompisar i fjärde klass och då ringde deras föräldrar hem till mamma och ville veta om det var sant.”

“De som tar till sig informationen om hiv, det är dem jag vill umgås med. Jag kan inte frälsa de andra. Men jag skulle vilja att det ställdes högre krav på informationsspridning inom vården.”


Hiv och överföring

Vad är hiv?

Hiv är ett virus. Namnet är en förkortning och betyder humant immunbristvirus (på engelska human immunodeficiency virus). Om inte hiv upptäcks och behandlas bryter det ner immunförsvaret. Samtidigt som hiv förökar sig i kroppen angriper och förstör viruset de vita blodkroppar som ska hjälpa kroppen att försvara sig mot sjukdomar. Aids är ett samlingsnamn för de sjukdomar som du då kan få.

Det finns behandling

Alla som lever med hiv i Sverige har rätt till gratis behandling. Den innebär att du tar en kombination av antiretrovirala läkemedel och går på regelbundna kontroller. Medicinerna innebär att hiv inte längre kan föröka sig i kroppen. Mängden virus kommer istället att minska och till slut bli så liten att den inte går att mäta. Det gör att dina värden är bra, att immunförsvaret fungerar som det ska och att hiv inte överförs till andra. Du kommer alltså inte bli sjuk och kan inte utveckla aids. För cirka 95 procent av alla som lever med hiv i Sverige är behandlingen välinställd – det kallas även för effektiv behandling. Behandlingen är livslång, som vid andra kroniska sjukdomar.

Överföring kan förhindras

Effektiv behandling innebär ett hundraprocentigt skydd mot sexuell överföring. Forskningen ställer sig bakom den globala rörelse som kallas U=U, Undetectable equals untransmittable som innebär att risken för överföring är noll. Detta är något av en medicinsk revolution. Behandlingen gör också att det går att bli gravid och föda barn utan att överföra hiv. Vad gäller amning och överföring genom blod finns det inte samma forskningsunderlag så där gäller fortfarande vissa försiktighetsåtgärder. Vid obehandlad hiv kan viruset överföras på tre sätt: genom oskyddat sex, blod och i samband med graviditet, förlossning och amning. Något annat sätt finns inte.     

Utan behandling

Om du inte får tillgång till behandling har kroppen inget att sätta emot. Viruset förökar sig samtidigt som immunförsvaret försvagas och till slut bryts ner. Den processen kan ta olika lång tid, från något år upp till 10 år. Du kan då få olika sjukdomar, till exempel en svår lunginflammation som heter pneumocystis, en typ av hudcancer som heter Kaposis sarkom och upprepade svampinfektioner i luftvägarna och matstrupen. Detta innebär att du får aids, som är en förkortning av acquired immune deficiency syndrome (förvärvat immunbristsyndrom) som är ett dödligt sjukdomstillstånd. Om du får behandling i tid kan detta vända och virusnivåerna åter sjunka. Hiv med eller utan behandling innebär alltså all skillnad i världen.


Här kan du testa dig för hiv

I Sverige tillhandahåller både civilsamhällets organisationer och den offentliga sjukvården testning för hiv. Här nedan följer namn på verksamheter och information om vart du kan vända dig för att testa dig för hiv eller andra sexuellt överförda infektioner.

Inom ordinarie sjukvård

På 1177.se hittar du kontaktuppgifter för många verksamheter listade nedan, i vissa fall kan du även boka tid och skicka meddelande om du loggar in på 1177.se. Du kan också söka upp telefonnummer genom Google eller annan sökmotor och ringa till verksamheterna direkt.

  • Vårdcentral

    En vårdcentral kan själva ta test och/eller bistå med råd om närliggande platser där du kan testa dig.

  • Hudmottagning eller Könsmottagning

    Hudmottagningar finns både på sjukhus och som fristående verksamhet.

  • Mottagning för sexuell hälsa

    En mottagning för sexuell hälsa jobbar brett med sexuell hälsa och har ofta goda kunskaper om hiv om du också vill samtala.

  • Infektionsmottagning

    Infektionsmottagningar finns som regel på sjukhusområden och är specialiserade på infektioner.

  • Ungdomsmottagning (för dig under 23-25 år)

    Är du under 23, eller på vissa ställen 25 år, finns det ungdomsmottagningar som testar för hiv och sexuellt överförbara infektioner.

  • Studenhälsan

    På universitet hittar du Studenthälsan som ofta erbjuder tester för hiv och sexuellt överförbara infektioner eller kan referera till vart du kan testa dig i närområdet.

Genom civilsamhällets organisationer

Läs mer eller kontakta organisationerna genom att klicka på länkarna nedan

  • RFSU-Kliniken

    På RFSU-kliniken i Stockholm erbjuds bland annat hiv-test samt information, rådgivning och stöd. Du kan också chatta och få telefonrådgivning.

  • RFSL

    Erbjuder hiv och STI-test på flera orter i Sverige under eget namn samt Testpoint och Checkpoint. Verksamheten är primärt riktat mot män som har sex med män och transpersoner. RFSL erbjuder också hiv test på festivaler och vissa allmänna sammankomster.

  • Läkare i Världen

    Riktar sig i första hand mot papperslösa och personer i utsatthet. Erbjuder testning i Örebro, Malmö, Stockholm och Uppsala.

  • Noaks Ark

    Noaks Ark lokalföreningar erbjuder testning i Stockholm, Växjö, Linköping, Norrköping och Malmö.

Vanliga frågor om hivtestning

Hur går testet till?

  • Det finns två olika typer av test, snabbtest och ett test där blodprov tas i armvecket. Snabbtest tas genom ett stick i fingret med en liten nålbricka. Ett blodprov från armen tas med kanyl och behållare, vilket sedan analyseras i ett laboratorium.

Hur snabbt får jag svar på ett hivtest?

  • Ett snabbtest ger svar på cirka femton minuter. Ett blodprov från armvecket som analyseras i laboratorium kan ta några dagar upp till någon eller ett par veckor.

Kan jag testa mig hemma?

  • Det finns idag möjlighet att beställa hiv-test på nätet, till exempel från nätapotek. Kvalité och känslighet av testen varierar dock och kan inte garanteras. Vår rekommendation är att i första hand använda de testningsmöjligheter som finns inom ordinarie sjukvård eller hos civilsamhällets organisationer.

Kan jag vara anonym?

  • Ja, du har rätt att vara anonym när du testar dig för hiv. Tänk dock på att om tester är positivt så gäller smittskyddslagen. Kravet är då att den som testar positivt tar kontakt med den ordinarie sjukvården för läkarkontakt och vidare testning.

Är testen tillförlitliga?

  • De test som används inom civilsamhällets organisationer och i den ordinarie sjukvården är mycket tillförlitliga.

Kostar det något?

  • Nej, hiv-test inom den ordinarie sjukvården och genom civilsamhällets organisationer är och ska vara kostnadsfria. Priset för hiv-test som beställs från nätapotek bestäms av respektive apotek.


Röda bandet

Hiv-Sverige har i sin logga det röda bandet som är en symbol för medvetenheten om hiv.

Historien bakom det röda bandet

Röda bandet (Red Ribbon) är den internationella symbolen för medvetenhet om hiv och aids. Röda Bandet skapades 1991 och har sedan dess varit en viktig symbol för hivarbetet. Genom att bära Röda Bandet kan du stödja arbetet till förmån för personer som lever med hiv.

1991 fick Visual AIDS i New York en idé till en internationell symbol för kampen mot aids. En symbol för solidaritet och tolerans med de som ofta blir diskriminerade av allmänheten – de som lever med hiv och aids. I samma stil som Yellow Ribbon – som var populärt i USA vid den tiden som en symbol för att stödja soldaterna i Gulfkriget – skapades Red Ribbon.

Efter de första evenemangen i New Yorks artistvärld siktade Visual AIDS på Tony Awards prisutdelningen. I en spontan kampanj skickade volontärer brev med det röda bandet till alla medverkande. Filmskådespelaren Jeremy Irons var den ende som bar symbolen den kvällen och tv-publiken hade inte blivit informerad om vad den nya symbolen betydde.

Röda bandet kom till Europa våren 1992 när fler än 100 000 Röda Bandet distribuerades under Freddie Mercury Aidsgalan på Wembley Stadion i London. Fler än en miljard människor i över 70 länder världen över såg konserten på tv. Samma dag grundades Red Ribbon International i London.

Källa: Red Ribbon International

Beställ Röda bandet

Beställ Röda bandet-pins genom att mejla oss. Intäkterna går oavkortat till Hiv-Sveriges arbete med att stödja personer som lever med hiv.

Köpa enstaka pins
Röda bandet kostar 25 kronor. Porto tillkommer på alla beställningar enligt PostNords portotabell. Vi kan skicka upp till tio pins för kostnanden av ett frimärke.

Större beställningar  
Hör av er för prisinformation vid större beställningar och om ni är intresserade av att sälja röda band. Faktura skickas för beställningar över 500 kr. Fakturaavgift om 30 kr tillkommer. 

Mejla till: info@hiv-sverige.se

Gåva

Bankgiro: 5107-6594
Swish: 123-211 18 96
Skriv ”Gåva” som meddelande.
Tack!  


Ord och begrepp

Här samlar vi information om språk och terminologi för yrkesverksamma som möter personer som lever med hiv eller för dig som ska skriva eller prata om hiv.

Språkliga rekommendationer

Ord och begrepp –stigmasänkande terminologi

Våra ord har större betydelse än vad vi många gånger tror. Begrepp som hivsmittad, hivinfekterad, hivbärare och ord som smitta är väldigt laddade när man pratar eller skriver om hiv. Dessa kan upplevas som nedsättande och förolämpande av personer som lever med hiv. Framförallt eftersom orden har så stark association till den rädsla som fanns när hiv upptäcktes på 80-talet. Därför har vi inom vår organisation tagit fram en stigmasänkande terminologi på svenska som är baserad på FN-organet UNAIDS Terminology Guidelines från 2015. 

Personer som lever med hiv

Personer som lever med hiv eller på engelska People Living with HIV (PLHIV) är ett vedertaget uttryck internationellt. När man pratar eller skriver om personer med positiv hivdiagnos rekommenderas att man använder uttrycket personer som lever med hiv.

Personer som lever med hiv väljer själva hur de vill benämna sig. Inom vår organisation är användning av begreppet hivpositiv reserverat enbart för personer som lever med hiv. Andra rekommenderas att använda uttrycket personer som lever med hiv (PLHIV).

Svensk stavning

I bland annat engelskan är hiv och aids förkortningar, därför ser man dessa skrivna med versaler, HIV och AIDS, i utländsk text. I svenskan har dessa förkortningar blivit egna ord då de kan uttalas som ord (akronym). De skrivs därför med små bokstäver och ord med hiv blir sammansatta ord utan bindestreck.

Skilj på hiv & aids

Ett av de vanligaste misstagen är att skriva eller tala om ”hiv/aids”. Vi anser inte att denna terminologi är lämplig då hiv och aids inte är samma sak. I de flesta fall bör de två termerna inte användas tillsammans då man riskerar att blanda ihop dem. Vi rekommenderar att man använder termerna var för sig för att undvika förvirring mellan hiv (ett virus) och aids (en klinisk diagnos).