Hiv- Sverige Hiv- Sverige

Hiv-Sverige i media - ny artikel om hiv och beredskap i Altinget

Hiv-Sveriges artikel “Om kriget kommer, har vi då en plan för hiv?” publicerades den 15 april i Altinget. Artikeln finns att läsa på Altinget.se här. Artikelförfattare är Emanuel Karlström, strateg på Hiv-Sverige och Erik Malmstig, frilansjournalist.

Om kriget kommer, har vi då en plan för hiv?

“Hur klarar Sverige av vården av hiv under en större kris, hur klarar vi tillgången på läkemedel under en handelsblockad och hur kan en desinformationskampanj om hiv hanteras? Det undrar Erik Malmstig, frilansskribent och Emanuel Karlström, strateg Hiv-Sverige.

År 1962 skrev Herman Kahn ”Thinking about the unthinkable doesn't necessarily mean thinking about the unlikely.”

Kahn sätter fingret på hur otänkbara framtidsscenarier varken betyder låg eller osannolik chans att inträffa.

“Ett talande exempel är att regeringen under förra året drog ned på arbetet mot hiv till förmån för stöd till sportevenemang på allmän väg.”

I dagens osäkra omvärld, med krig i vårt närområde, åtstramningen av globalt bistånd och globalt handelskrig, ökar sannolikheten för att rationella planer inte kan genomföras som vi tänkt oss. Därför måste vi våga föreställa oss det vi hoppas aldrig händer. Och planera för det.

Under 2024 blev Sverige blev först i världen att uppnå UNAIDS ambitiösa mål för testning och behandling av hiv. Baksidan av framgångssagan är att hiv riskerar ses som en utmaning samhället redan löst. Det är detta som kallas för den goda preventionens förbannelse, när en behandling är framgångsrik så glömmer man bort hur illa det en gång var. Då finns en risk att fokus flyttar över till andra områden, så som nu riskerar ske med hiv i Sverige.

Ett talande exempel är att regeringen under förra året drog ned på arbetet mot hiv till förmån för stöd till sportevenemang på allmän väg.

Hur skulle vården av hiv stå sig i krig eller kris?

I vår rapport lyfter vi lärdomar från Ukraina som i dag har Europas största spridning av hiv. Ett krig är ett så stort existentiellt hot, att personer som lever med hiv riskerar glömma ta sin medicin eller tvingas fly från sitt hem utan medicin. Dessutom framstår att stigmat kring hiv får en än större påverkan i krig än under fredstid. Något som påverkar villigheten att testa sig, särskilt bland ungdomar.

Hur skulle vården av hiv stå sig om Sverige hamnade i krig? Frågan har vad vi kan se aldrig prövats, och inga beredskapsövningar där hiv finns med har någonsin genomförts. Vem tar ansvar för att hiv på allvar kommer på bordet när beredskap diskuteras och planeras för?

Vi ser även andra hot. Forskning visar att kristider som idag ger goda förutsättningar för att sprida desinformation. LVU-kampanjen har samtidigt visat hur sårbart vårt land är för påverkansoperationer. Tänk om nästa måltavla är personer som lever med hiv? Vilket narrativ skulle då komma att spinnas?

Tas hiv på allvar i beredskapsarbetet?

Det är sannolikt att inspiration skulle hämtas från myter som redan sprids i västvärlden. Myter som fått spridning i en av de mest lyssnade poddarna i Sverige: The Joe Rogan Experience. En återkommande gäst i podden är professor Peter Duesberg, som sedan 1980-talet hävdat att hiv inte orsakar aids. I stället menar Duesberg att aids orsakas av drogmissbruk och promiskuitet. Antivirala läkemedel bör helt undvikas. Hur påverkar det här unga människors syn på hiv idag?

Samtidigt är läkemedelsbristen i Sverige större än på länge. Då hivläkemedel huvudsakligen tillverkas av två bolag, Gilead Sciences och ViiV Healthcare, gör det tillgången extra sårbar för störningar. Hur kan vi säkra tillgången på antivirala läkemedel när USA:s läkemedelsforskning är hotad och vi står inför ett globalt handelskrig? 

Vår rapport ger inte alla svar. Snarare visar den att frågorna behöver ställas. Vi måste våga tänka det otänkbara för att förhindra att det händer. Vad gör regeringen och ansvariga myndigheter för att se till att hiv tas på allvar i beredskapsarbetet?”

Läs mer
Hiv- Sverige Hiv- Sverige

Rundabordssamtal med Socialdepartementet om arbetet med hiv i Sverige

Tisdagen den 11 februari träffade Hiv-Sverige tillsammans med andra organisationer statssekreterare Petra Noreback på Socialdepartementet för att diskutera arbetet med hiv i Sverige. Mötet var initierat av statssekreterare Noreback och kom till efter att Hiv-Sverige tillsammans med andra organisationer under en tid begärt uppvaktning av Socialdepartementet. Mötet syftade till att bland annat diskutera framgångsfaktorer, möjligheter och utmaningar i arbetet med hiv/sti i Sverige i ljuset av att de så kallade 95-95-95 målen uppnåtts under 2023.

Hiv-Sverige lyfte bland annat vikten av att inte slå sig till ro i förhoppning att arbetet med hiv är över och att fortsatta insatser behövs. Ett exempel är Storbritannien, som under 15 års tid uppvisat en nedåtgående trend av nya hiv-diagnoser. För fem år sedan vände trenden och antalet nydiagnostiserade fall började öka. Regeringen Starmer har därför meddelat att de satsar 365 miljoner kronor på arbetet med hiv, med start 2025. Under mötet tog Hiv-Sverige även upp att gruppen personer som lever med hiv aldrig varit större i Sverige och att vi fortfarande inte har någon person som levt ett helt liv med hiv och antiretroviral behandling. Vi betonade också att personer som lever med hiv drabbas tidigare och i större utsträckning av samsjuklighet. Här behövs insatser för att förbättra och förbereda vården på såväl region- som kommunnivå. Hiv-Sverige, tillsammans med flera andra organisationer, underströk också vikten av att fortsätta arbeta med att öka kunskapen om hiv i samhället och motarbeta det stigma som drabbar personer som lever med hiv. Att diagnostiseras med en kronisk sjukdom som utan behandling är dödlig är för många en betydande personlig omställning, vilket kräver att samhället erbjuder stöd för att skapa bästa förutsättningar för ett gott liv med hiv.

Sammantaget finns det flera utmaningar och behov inom såväl preventionsområdet som i arbetet med hiv-stigma och att öka livskvaliteten för personer som lever med hiv. En signal att Sverige återigen intar en ledarroll i arbetet med hiv är att Sverige satsar på att även nå det så kallade fjärde 95-målet; att 95 procent av personer som lever med hiv i Sverige ska ha en god livskvalitet.

Hiv-Sveriges förslag till Socialdepartementet

Hiv-Sverige lämnade i samband med mötet följande förslag till Socialdepartementet.

  • Att utföra en riskanalys av konsekvenserna av en nedskärning i hivanslaget

  • Beakta komplexitet och dynamik i analysarbetet med hiv

  • Ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för vård av personer som lever med hiv för att skapa en jämlik vård i hela landet

  • Värna ändamålsenlighet i anslaget och förordningar, för att framgent bibehålla Sveriges 95-95-95 status och kunna arbeta vidare med ett fjärde mål; att 95 procent av personer som lever med hiv i Sverige ska ha en god livskvalitet

Med anledning av den instabilitet och osäkerhet som råder i vår närhet, och att den nya amerikanska administrationen aviserat att helt upphöra eller kraftigt begränsa finansiering i form av PEPFAR och USAID, som står bakom hivläkemedel till cirka 20 miljoner personer som lever med hiv, överlämnade Hiv-Sverige också rapporten “Om hiv när krisen eller kriget kommer” som belyser hiv ur ett svenskt beredskapsperspektiv, med fokus på läkemedelsförsörjning och desinformation. Rapporten finns att läsa eller ladda ner här.

Hiv-Sverige lämnade även rapporten “Hiv i en ny tid” som belyser hiv och att leva med hiv ur ett hälsoekonomiskt perspektiv.

Läs mer
Hiv- Sverige Hiv- Sverige

Nominera till Hiv-Sveriges styrelse 2025.

Är du nyfiken av dig och vill tillhöra en härlig gemenskap för att skapa ett bättre samhälle i frågor som berör personer som lever med hiv?
Då är det dags att nominera dig eller någon du känner till Hiv-Sveriges styrelse. Ledamöter väljs på två år och suppleanter väljs på ett år.

Valberedningen söker dig som:
- Lever med hiv, men även dig med anhörigperspektiv.
- Du får gärna ha tidigare erfarenhet av styrelsearbete.
- Goda kunskaper i ekonomi.
- Ha ett intresse av att utveckla dina kunskaper om hiv och organisationsutveckling.

Skicka din nominering genom att fylla i formuläret nedan.

Med vänlig hälsning,
Hiv-Sverige valberedning



Läs mer
Hiv- Sverige Hiv- Sverige

Viktig vinst! Hälso- och sjukvården undantas från angiveriplikt

Den 26 november presenterades utredningen om stärkt återvändandeverksamhet. Utredningen har bland annat tittat på om och isåfall hur myndigheter och offentligt anställda ska ange personer som befinner sig olovligt i Sverige.

Hiv-Sverige skrev redan under sommaren 2023 att förslaget riskerar skada arbetet med hiv/aids i Sverige, och att en angiveriplikt skulle leda till ökad utsatthet och social exkludering med sämre smittskydd som följd. https://www.hiv-sverige.se/.../opinon-angiveriskyldighet... Vi har under det senaste året även samverkat med andra aktörer och uppvaktat beslutsfattare i regeringskansliet och under tillställningar som Almedalen för att uppmärksamma om riskerna med förslaget.

Utredningens förslag undantar nu hälso- och sjukvården från angiveriplikt, och regeringen och samarbetspartierna meddelade under dagens pressträff att de också ställer sig bakom utredningens förslag. Skälen till att hälso- och sjukvård undantas från angiveriplikt uppger utredningen vara bland annat människors rätt att få vård som inte kan anstå och ett potentiellt försämrat smittskydd av smittsamma sjukdomar.

Hiv-Sverige fortsätter att bevaka frågan för att säkerställa folkhälsan och att rättigheterna för personer som lever med hiv stärks.

Här är en intervju som vi genomförde med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro under Almedalen 2024.

Vårdförbundet

Läs mer
Hiv- Sverige Hiv- Sverige

Regeringen minskar anslaget till insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar i budgeten för 2025 med 23 miljoner

Eva Lilja, ordförande på Hiv-Sverige

- Med ett minskat anslag riskerar färre personer att nås av insatser som bidrar till att stärka människors hälsa och folkhälsan i stort, säger Eva Lilja, ordförande på Hiv-Sverige.

Beskedet om att minska budgeten kommer bara en kort tid efter att en ny strategi mot hiv/aids och vissa andra sexuellt överförbara sjukdomar tillkännagivits. Den första augusti 2024, första dagen av Stockholm Pride, meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att Sverige har en ny strategi mot hiv/aids och vissa andra sexuellt överförbara sjukdomar. I ett inlägg på Socialdepartementets Linkedinsida meddelar Forssmed att:

– Arbetet för god och jämlik hälsa i befolkningen är avgörande i ett välfärdssamhälle och det är viktigt att förebyggande insatser når både prioriterade grupper och hela befolkningen. Personer med hiv i Sverige ska ha likvärdiga förutsättningar till en god hälsa och god livskvalitet som befolkningen i stort.

I ett pressmeddelande från regeringen uttalade sig också Johan Hultberg, socialpolitisk talesperson för Moderaterna:

- Idag är hiv en kronisk infektion som vid behandling inte är smittsam. Trots det är hiv dessvärre fortfarande starkt stigmatiserat. Arbetet med att sprida kunskap och bryta stigma behöver därför intensifieras.

En minskning av anslagen rimmar illa med att både nå upp till ambitionsnivån i strategin och intensifiera arbetet med att sprida kunskap och bryta stigma.

- Vi har en ökad förekomst av STI:er i flera grupper, fler personer som lever med hiv och flera grupper som inte har en jämlik tillgång till vård och insatser. Civilsamhället drar ett tungt lass och vi har under flera år upprätthållit vårt ansvar för människors hälsa och välbefinnande, säger Eva Lilja, ordförande på Hiv-Sverige.

Hiv-Sverige söker ansvarig minister.

Läs mer