Hiv-Sverige i media - ny artikel om hiv och beredskap i Altinget

Hiv-Sveriges artikel “Om kriget kommer, har vi då en plan för hiv?” publicerades den 15 april i Altinget. Artikeln finns att läsa på Altinget.se här. Artikelförfattare är Emanuel Karlström, strateg på Hiv-Sverige och Erik Malmstig, frilansjournalist.

Om kriget kommer, har vi då en plan för hiv?

“Hur klarar Sverige av vården av hiv under en större kris, hur klarar vi tillgången på läkemedel under en handelsblockad och hur kan en desinformationskampanj om hiv hanteras? Det undrar Erik Malmstig, frilansskribent och Emanuel Karlström, strateg Hiv-Sverige.

År 1962 skrev Herman Kahn ”Thinking about the unthinkable doesn't necessarily mean thinking about the unlikely.”

Kahn sätter fingret på hur otänkbara framtidsscenarier varken betyder låg eller osannolik chans att inträffa.

“Ett talande exempel är att regeringen under förra året drog ned på arbetet mot hiv till förmån för stöd till sportevenemang på allmän väg.”

I dagens osäkra omvärld, med krig i vårt närområde, åtstramningen av globalt bistånd och globalt handelskrig, ökar sannolikheten för att rationella planer inte kan genomföras som vi tänkt oss. Därför måste vi våga föreställa oss det vi hoppas aldrig händer. Och planera för det.

Under 2024 blev Sverige blev först i världen att uppnå UNAIDS ambitiösa mål för testning och behandling av hiv. Baksidan av framgångssagan är att hiv riskerar ses som en utmaning samhället redan löst. Det är detta som kallas för den goda preventionens förbannelse, när en behandling är framgångsrik så glömmer man bort hur illa det en gång var. Då finns en risk att fokus flyttar över till andra områden, så som nu riskerar ske med hiv i Sverige.

Ett talande exempel är att regeringen under förra året drog ned på arbetet mot hiv till förmån för stöd till sportevenemang på allmän väg.

Hur skulle vården av hiv stå sig i krig eller kris?

I vår rapport lyfter vi lärdomar från Ukraina som i dag har Europas största spridning av hiv. Ett krig är ett så stort existentiellt hot, att personer som lever med hiv riskerar glömma ta sin medicin eller tvingas fly från sitt hem utan medicin. Dessutom framstår att stigmat kring hiv får en än större påverkan i krig än under fredstid. Något som påverkar villigheten att testa sig, särskilt bland ungdomar.

Hur skulle vården av hiv stå sig om Sverige hamnade i krig? Frågan har vad vi kan se aldrig prövats, och inga beredskapsövningar där hiv finns med har någonsin genomförts. Vem tar ansvar för att hiv på allvar kommer på bordet när beredskap diskuteras och planeras för?

Vi ser även andra hot. Forskning visar att kristider som idag ger goda förutsättningar för att sprida desinformation. LVU-kampanjen har samtidigt visat hur sårbart vårt land är för påverkansoperationer. Tänk om nästa måltavla är personer som lever med hiv? Vilket narrativ skulle då komma att spinnas?

Tas hiv på allvar i beredskapsarbetet?

Det är sannolikt att inspiration skulle hämtas från myter som redan sprids i västvärlden. Myter som fått spridning i en av de mest lyssnade poddarna i Sverige: The Joe Rogan Experience. En återkommande gäst i podden är professor Peter Duesberg, som sedan 1980-talet hävdat att hiv inte orsakar aids. I stället menar Duesberg att aids orsakas av drogmissbruk och promiskuitet. Antivirala läkemedel bör helt undvikas. Hur påverkar det här unga människors syn på hiv idag?

Samtidigt är läkemedelsbristen i Sverige större än på länge. Då hivläkemedel huvudsakligen tillverkas av två bolag, Gilead Sciences och ViiV Healthcare, gör det tillgången extra sårbar för störningar. Hur kan vi säkra tillgången på antivirala läkemedel när USA:s läkemedelsforskning är hotad och vi står inför ett globalt handelskrig? 

Vår rapport ger inte alla svar. Snarare visar den att frågorna behöver ställas. Vi måste våga tänka det otänkbara för att förhindra att det händer. Vad gör regeringen och ansvariga myndigheter för att se till att hiv tas på allvar i beredskapsarbetet?”

Nästa
Nästa

Rundabordssamtal med Socialdepartementet om arbetet med hiv i Sverige