Vi välkomnar en ny medarbetare till Hiv-Sverige
Emanuel Karlström, som under flera års tid arbetat som samordnare och peer-koordinator på Positiva Gruppen Syd, blir strateg på Hiv-Sverige. Emanuel har tidigare bland annat utformat peer-support konceptet Plusverket och varit en aktiv pådrivare i strategiska frågor som rör hiv i Sverige. Emanuel är sedan 2020 även ordförande för Hiv-Norden där han är Hiv-Sveriges representant.
På Hiv-Sverige kommer Emanuel arbeta med Anna och Simon som tillsammans bildar en fantastisk trio.
“Det är hedrande att få axla rollen som strateg i Hiv-Sverige. Jag ser fram emot att bidra och göra skillnad, både för oss som lever med hiv och för att öka kunskapen bland allmänheten om vad hiv både varit och är idag. Att få fortsätta arbeta med viktiga frågor som tillgänglighet till peer-support, rätten till en god hälsa och minskat stigma känns mycket inspirerande.“
/Elisabeth Flodin, Ordförande Hiv-Sverige
Ni har väl inte missat Arbetets artikelserie om “Hiv på jobbet”?
Under Januari 2023 publicerade Tidningen Arbetet en artikelserie om att leva med hiv och fokus på “Hiv på jobbet”.
Hiv-Sverige som sakkunniga har som avsikt att inte använda ord som "hiv-smittade", eller “smittad” då vi anser det vara ett medicinskt språkbruk. Den korrekta termologin är personer som lever med hiv.
10 svar om hiv: Måste kollegan få veta att du är smittad?
Den som lever med hiv behöver inte berätta om det på jobbet. Ingen får heller diskrimineras på grund av sin hiv-status. Arbetet svarar på de vanligaste frågorna om viruset.
Hon var tyst hela arbetslivet – få berättar om hiv på jobbet
Lisbeth i Helsingborg fick sin hiv-diagnos som 53-årig arbetsledare inom städbranschen. Hon berättade aldrig på jobbet. I dag lever tusentals svenskar med viruset, de flesta i arbetsför ålder. Men få vågar berätta på sin arbetsplats.
Gustav Dellhem valde att berätta om sin hiv-hemlighet
Gustav Dellhem var på jobbet när han blev uppringd av smittskyddsenheten. Han valde att direkt berätta för sin chef. För honom var det aldrig ett alternativ att själv bära sin hemlighet.
Yonna Waltersson: Alla ska kunna leva öppet med hiv
Vetenskapen har bemästrat sjukdomen hiv. Nu är det hög tid att övervinna fördomarna, skriver Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson.
LO-ombudsman: Nya las kan slå mot hiv-smittade
Den som lever med hiv riskerar att hamna i kläm hos sin arbetsgivare på grund av risk för ökad korttidsfrånvaro. LO-ombudsmannen Sofie Årdh oroar sig också för att nya las kan drabba hiv-smittade negativt.
Nu är det dags att nominera till årets Heders-Red Ribbon
Red Ribbon-medalj i guld och granater av smyckedesignern Michaela de la Cour.
Varje år i maj, i anslutning till International AIDS Candlelight Memorial Day, delar Hiv-Sverige ut sin utmärkelse Heders-Red Ribbon. Utmärkelsen tilldelas den eller de som under tidigareår gjort en betydande insats för att förbättra situationen för personer som lever med hiv i Sverige. Utmärkelsen består av ett diplom samt en Red Ribbon-medalj i guld och granater av smyckedesignern Michaela de la Cour.
Några av dem som fått Hiv-Sveriges Heders-Red Ribbon genom åren är Hiv-aktivisten Gustav Dellhem, Sprutbytesprojektet i Malmö, riksdagsledamoten Barbro Westerholm, författaren Jonas Gardell och överläkare Pehr-Olov Pehrsson.
Nu är det dags att åter igen skicka in nomineringar på personer eller verksamheter som under åren har gjort en betydande insats för personer som lever med hiv. Nominera den eller dem som just du tycker ska få Heders Red Ribbon i maj 2023.
Skriv en normineringstext genom att fylla i formuläret.
Hiv-Sveriges styrelse röstar sedan om vem/vilka som tilldelas utnämningen.
Med vänliga hälsningar,
Hiv-Sveriges styrelse
Hiv-Sveriges Framtidskonferens
Under vår framtidskonferens deltog 20 personer från Hiv-Sveriges paraply och öppet för deltagande i Skåne där konferensen hölls på Comfort hotell The Mill. Konferensen lyfte utmaningar inom hiv i Sverige.
Under konferensen föreläste:
Rimi Shah, Hivläkare vid Royal Free Hospital London och Global Medical Affairs Director at Viv Healthcare.
Rimi talade om stigma och hälsoaspekten som stigma påverkar för personer som lever med hiv. Stigma kan leda till flera olika hälsopåverkande aspekter, däribland ökat kortisol hos individen som därmed öka den kronisk inflammation som i sin tur kan påverka den långsiktiga hälsa genom bland annat samsjuklighet.Emanuel Karlström från Positiva Gruppen Syd. Han föreläste med temat ’Öppenhet, peer-support och livskvalitet för personer som lever med hiv – Vilka förutsättningar finns idag?’. Emanuel belyste den obalansen och den historiska utvecklingen mellan det juridiska, medicinska och sociala aspekten av att leva med hiv.
Stu Fenton som är psykoterapeut och världsledande chemsexterapeut höll en föreläsning och workshop. Chemsex är ett ökande fenomen i Europa och så även i de nordiska länderna. Chemsex är en exklusiv term och omfattar normalt sätt methadrone, chrystal meth och GHB. Användning av appar i kombination med sex, och oftast i grupp, som i vissa delar även benämnts som ’Party ’n Play’ (PNP) eller ’Chills’. PNP och Chills är ett mer inkluderande benämning där även andra droger i samband med sex skapar samma fenomen.
Simon Blom, ombudsman
Rapport från Läkemedelsverkets konsument- och patientråd
Läkemedelsverkets konsument- och patientråd sammanträdde den 12 oktober. Under dagen diskuterades bland annat uppdateringarna om Covid-19 vaccinet. De senare boostervaccinen har en annan godkännandeprocess då Covid-19 vaccin har prövats i större utsträckning än något tidigare vaccin.
Apkoppsvaccin finns tillgänglig, men där har funnits en leverantörsbrist i det inledande akuta skedet.
Restnoteringar av läkemedel har ökat i Sverige rapporterar Läkemedelsverket under dagen. De meddelar att när Läkemedelsverket ska ta över ordförandeskapet inom EU 2023 kommer tillgångsfrågan prioriteras. Inom Sverige finns det ingen myndighet som har ansvaret utan enbart tillsyn vilket gör att det finns brist inom hela försörjningskedjan. Lagerhållning ska ske både utifrån försvaret och regionerna som har fått extra medel för detta. De poängterade vikten av att uppmana våra medlemmar att plocka ut någon extra burk, det vill säga ta ut när du har en burk kvar hemma.
Läkemedelsföretagen har skyldighet att rapportera in två månader i förväg. När detta sker kan en prognos ses via Läkemedelsverkets hemsida, eller FASS.
Simon Blom, ombudsman