FN-organet UNAIDS pekar ut hiv och åldrande som en globalt signifikant trend med en allt större andel personer över 50 år som lever med hiv. Denna trend kräver nya strategier vad gäller prevention, testning och behandling.
Nya mediciner och bättre kunskaper om en hälsosam livsstil leder till att allt fler som lever med hiv bli gamla. I dag möter vi den första generationen som åldras med hiv. Närmare hälften av alla som lever med hiv i Sverige är 50 år eller äldre. Allt fler äldre diagnostiseras dessutom med hiv. I Europa är var sjätte person som får en hivdiagnos över 50 år jämfört med en av tio för tio år sedan. Av dessa är det över 60 procent som diagnosticerats sent.
En ökande medellivslängd innebär också att många åldras med någon form av sjukdom, eftersom multisjuklighet är vanligt när en person blir äldre. Hiv och dess behandling kan även medföra ett tidigare åldrande.
Tre faktorer till att andelen äldre med hiv ökar globalt – enligt UNAIDS
Framgångsrik effektiv behandling, vilket förlänger livet för personer som lever med hiv
Minskande antal fall av hiv bland unga vuxna, vilket bidrar till ökad andel äldre
Människor i åldrarna 50 år och äldre uppvisar många av de riskbeteenden som ses bland yngre.
Källa: UNAIDS
Åldras med hiv
Det finns en oro bland personer som lever med hiv när det gäller bemötandet, det medicinska omhändertagandet och risken för följdsjukdomar. Detta påverkar starkt upplevelsen av livskvalitet. Hur gör vi de friska åren fler? Vad kan individen göra? Vad kan vård och omsorg göra? Hur arbetar vi tillsammans för fler friska år och en god, värdig och jämlik ålderdom, oavsett diagnos?
Hiv-Sverige har tagit fram kunskapsunderlag och en bok som lyfter olika aspekter av att åldras med hiv. Leva livet är en del av Äldreprojektet som drevs med stöd av Allmänna Arvsfonden 2016–2019.