Angiveriskyldighet i vården riskerar skada folkhälsoarbetet med hiv/aids

Hiv-Sverige skickade denna text till Socialdepartementet per mail den 20 juni 2023.

Regeringen avser att utreda om offentligt anställda i vården ska ange papperslösa. I SVTs 30 minuter i maj uttryckte justitieminister Gunnar Strömmer att han inte avser att utesluta några offentligt anställda i kommande utredning . Om förslaget får verklighet kan vi se fler nya fall av hiv, ett större mörkertal av personer som lever med hiv och en större andel personer som går med obehandlad hiv i Sverige.

Papperslösa personer som lever eller vistas med hiv i Sverige har enligt smittskyddslagen idag rätt till vård och mediciner. Lagen värnar därmed både den enskildes liv och hälsa genom att ge tillgång till behandling och förhindrar smittspridning då hiv inte överförs under behandling. Ordningen är väl avvägd och en fundamental del i att Sverige var först i världen med att 2015 nå UNAIDS så kallade 90-90-90 mål .

Med den angiveriskyldighet som nu ska utredas kan vi istället se ökad social exkludering med sämre smittskydd som följd. Förslaget är tänkt att rätten till välfärdstjänster, inklusive hälso- och sjukvård, ska avgränsas efter migrationsstatus. Infektionssjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal kan då åläggas att anmäla den som söker vård för att testa sig eller behandla sin hiv och inte har rätt att vistas i Sverige. För individer som träffas av förslaget kan en känsla av oro och uppgivenhet infinna sig. En överhängande risk för deportation, tillsammans med det stigma som hiv medför, skapar barriärer både vad gäller hiv-testning och tillgång till mediciner.

Är regeringen beredd att riskera arbetet mot hiv/aids och folkhälsan? Ska Sverige, som redan bär på en mörk historia av att kriminalisera hiv, återigen marginalisera hiv och personer som lever med hiv? 

Sverige behöver fortsatt en förnuftig och väl avvägd folkhälsopolitik inom hiv/aids. Att ställa människor inför valet att antingen söka vård för sitt liv och sin hälsa, eller tvingas ut ur landet, är fel väg att gå. Hiv-Sverige uppmanar därför regeringen att ta denna skrivelse i beaktande och att i ringaste utsträckning undanta vårdpersonal som möter personer som lever med hiv eller arbetar med testning i direktiven för en framtida utredning. 

Eva Lilja,

Ordförande, Hiv-Sverige

Föregående
Föregående

Stockholm Pride: Möt Hiv-Sverige i Pride Park

Nästa
Nästa

Hiv-Sverige på Almedalen - Tre nycklar för ett bättre folkhälsoarbete med hiv