Nyheter från CROI 2024: Risk för hjärt- och kärlsjukdomar högre än tidigare befarats, “veckopiller” och lovande metoder för att hantera högt blodtryck

CROI eller Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections, är en konferens och ett forum med inriktning på retrovirus och virussjukdomar. Under årets konferens, som tog plats i Denver, Colorado mellan den 3 - 6 mars, kom flera nyheter om hiv. Hiv-Sverige bevakade eventet och har sammanställt tre av de mest omtalade nyheterna från konferensen.

Ett piller i veckan kan snart bli verklighet

Behandling mot hiv i form av tabletter har varit den vanligaste metoden sedan antiretroviral behandling mot hiv fick sitt genombrott i mitten på 1990-talet. För de flesta personer som lever med hiv idag innebär behandlingen att antingen ta en eller två tabletter om dagen. Sedan ett par år tillbaka finns också en behandlingsmöjlighet i form av månatliga injektioner kallad Cabenuva. Injektionerna ges på sjukhus och behöver tas med jämna mellanrum inom ett fönster på cirka två veckor. Nu är också tabletter med längre verkningstid aktuella, vilket skulle kunna betyda att tabletter enbart behöver tas en gång i veckan.  

I en presentation på CROI presenterade professor Russ Carstens från läkemedelsbolaget Merck nya data från två studier med preparatet MK-8725, ett nytt läkemedel som är ett av de första i sin kategori, nucleoside reverse transcriptase translocation inhibitor

I den första studien fick 37 personer som levde med hiv testa MK-8725. Deltagarna delades upp i fem grupper och gavs olika doser, från 0.25mg upp till 10mg. Forskare undersökte sedan hur väl preparatet verkade mot hiv viruset och slog fast att doser över 5mg var tillräckligt för att effektivt kunna behandla hiv. I en efterföljande studie fick 32 personer som inte levde med hiv testa MK-8725 under tre veckor. Gruppen delades upp i fyra mindre grupper och fick doser från 5mg upp till 40mg en gång i veckan. Vid slutet av studien konstaterade forskarna att medicinen skulle finnas kvar i kroppen mellan 216 - 291 timmar, utan att någon ny dos. Resultatet visade att det skulle räcka att ta ett piller av MK-8725 i veckan för att behandla hiv.

Nyheter om ett annat preparat, GS-1720, delades också vid CROI. Doktor Carl Fichtenbaum från University of Cincinnati berättade om en studie som gjorts med GS-1720, ett preparat i integrase inhibitor klassen. I studien testades doser om 30mg upp till 900mg av GS-1720 bland personer som lever med hiv. Forskarna kom fram till att en dos på 450mg effektivt behandlade hiv och fanns kvar i kroppen i tillräcklig dos i nästan 10 dagar. Inga allvarliga biverkningar rapporterades och preparatet var generellt sett väl tolererat bland deltagarna.

Det pågår också andra studier och försök att utveckla en behandling som innebär enbart en eller två tabletter i veckan. Doktor Amy Colson från Community Initiative Resource i Boston berättade om en studie med preparaten Lenacapavir och Islatravir som visar goda resultat och som kan bana väg för en veckokombination.

Risken för hjärt- och kärlsjukdomar högre än tidigare befarats - nya riktlinjer i både Storbritannien och USA

Personer som lever med hiv drabbas i högre utsträckning och i tidigare ålder av samsjuklighet, vilket har bekräftats i flera studier. Generellt är bedömningen att folksjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar drabbar personer som lever med hiv cirka 5 till 10 år tidigare än den generella befolkningen. 

Ny data från en studie kallad REPRIEVE visar att risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar kan vara högre än man tidigare trott. I studien ingår 7 769 personer med hiv i åldern 40 till 75 år, från fem kontinenter. De allra flesta studiedeltagarna hade vid screening en låg eller måttlig risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att följa deltagarna har forskarna upptäckt att fler av studiedeltagarna drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar än vad forskarteamet till en början räknat med. Det är framförallt i höginkomstländer som risken tycks vara högre. Studien visar också att kvinnor har en två och en halv gång högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än tidigare beräknat. 

Flera länder har på senare tid ändrat sina riktlinjer, och rekommenderar att personer som lever med hiv tar blodförtunnande medicin i syfte att förhindra hjärt- och kärlsjukdom. I november 2023 fick Storbritannien nya riktlinjer genom att British HIV Association uppdaterade sina rekommendationer till alla personer som är över 40 år ska erbjudas blodförtunnande medicin. I USA gick Department of Health and Human Services i februari 2024 ut med nya rekommendationer som i stort liknar de brittiska riktlinjerna. När det gäller vilken typ av blodförtunnande medicin som rekommenderas är Pitavastatin den klart mest förespråkade varianten.

För mer information om REPRIEVE:

https://www.reprievetrial.org/

Lovande metod ger goda resultat för att hantera högt blodtryck

Högt blodtryck är en bakomliggande orsak till bland annat hjärtinfarkt och stroke, två tillstånd som kan ge stora konsekvenser för den som drabbas. Det finns ett flertal metoder för att sänka blodtrycket, och därmed också sänka risken för hjärtinfarkt och stroke. Metoder som visat sig framgångsrika är bland annat ökad fysisk aktivitet, ett minskat intag av salt, rökavvänjning samt minskad alkoholkonsumtion. Det är också möjligt att ta blodtryckssänkande medicin.

I en studie från USA rekryterades 297 personer med hiv och högt blodtryck. Hälften av deltagarna följde sin vanliga vårdplan med rutinmässiga besök och provtagningar. Den andra hälften fick ta del av ett specialdesignat program i syfte att sänka blodtrycket hos deltagarna. Programmet bestod av mätning av blodtrycket i hemmet, evidensbaserade behandlingsalgoritmer, digitala journalverktyg och en sköterska som koordinerade och kommunicerade med patienten. Deltagarna i båda grupperna följdes i 12 månader för att sedan utvärderas. I gruppen med ett specialdesignat program var fick fler någon typ av behandling mot högt blodtryck och tre gånger så många nådde målet om att ha ett blodtryck på 130/80, jämfört med gruppen som följde sina ordinarie vårdplan.

Förutom lägre blodtryck visade det sig att programmet ledde till såväl lägre dåligt kolesterol samt andra hälsovinster.

För mer information om studien:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2815688

Flera av nyheterna belyser att det behöver göras mer för att utveckla vården för personer som lever med hiv i Sverige. Det behövs också uppdaterade riktlinjer och insatser som bättre följer upp hälsan för personer som lever med hiv. Dagens och framtidens hälsoutmaningar kommer att se annorlunda ut, och det gäller att vården har kunskapen och resurserna för att kunna hantera detta. Hiv-Sverige jobbar ständigt med att bidra till att vården utvecklas i harmoni med behoven hos personer som lever med hiv. Har du frågor eller funderingar kring några av dessa nyheter eller vården som du får idag? Kontakta oss!

Föregående
Föregående

Nu är det dags att bli medlem i Hiv-Sverige!

Nästa
Nästa

Få vårdutbildningar inkluderar perspektivet att leva med hiv