Amning och mammor som lever med hiv - få regioner erbjuder ersättning eller kostnadsfri tillgång till bröstmjölksersättning

Generellt rekommenderas kvinnor i Sverige som föder barn att amma sina barn, när detta är möjligt för mamman och barnet. Kvinnor i Sverige som lever med hiv och som föder barn rekommenderas på grund av potentiell risk för överföring av hiv att inte amma sina barn, utan istället ge barnet bröstmjölksersättning. Med effektiva behandlingar minskar troligtvis risken för överföring mellan mor och barn vid amning, men trots detta avråds fortfarande alla mammor som lever med hiv att amma sina barn. I den övriga världen rekommenderas kvinnor i låg-,och medelinkomstländer att exklusivt amma sina barn. I andra höginkomstländer liknar rekommendationen den svenska, men flera länder har initierat försöksverksamhet och studier om riskerna för hivöverföring vid amning när mamman har en välinställd hivbehandling.

Den svenska avrådan är inte reglerad i detalj i smittskyddslagen, och därför har det aldrig prövats rättsligt om en mamma trots avrådan skulle amma sitt barn. Flera sjukvårdsregioner kommunicerar sin avrådan med att det är förbjudet enligt smittskyddslagen, men detta är inte helt korrekt. Andra riktlinjer så som Referensgruppen för AntiViral Terapi (RAV) och smittskyddsblad nämner avrådan från att amma, men inget om möjliga rättsliga konsekvenser om en mamma inte vill avstå från att amma sina barn.

Tidigare studier

Bröstmjölksersättning blir den lösning som mammor med hiv får tillgå när amning avråds ifrån. År 2019 gjorde Posithiva gruppen en kartläggning av regionernas praxis om ersättning för bröstmjölksersättning för kvinnor som lever med hiv. Gällande ekonomisk ersättning eller tillhandahållande av modersmjölkersättning framkom av kartläggningen att detta erbjuds i regionerna Stockholm, Uppsala och Gotland. I Stockholm och Gotland delas själva modersmjölkersättningen ut medan man i Uppsala erbjuder ekonomisk ersättning. I Region Jönköping uppgavs att man kanske ska ta fram en modell liknande Stockholms. När kartläggningen genomfördes var det alltså 3 av 21 regioner som erbjöd ekonomisk ersättning eller som tillhandahöll modersmjölkersättning till mammor med hiv/deras barn.

Ny studie av Hiv-Sverige 2023

Med anledning av att Hiv-Sverige fått flera frågor från gravida kvinnor om vad som egentligen gäller amning och ersättningar valde vi att år 2023 förnya undersökningen som Posithiva gruppen gjorde. Vi valde att ställa tre enkla frågor till regionerna för att se om det skett någon förändring sedan den senaste undersökningen. De skriftliga frågorna ställdes till respektive regions patientnämnd som sedan sökte svar inom sin egen organisation, eller vidarebefordrade till ansvarig läkare. Frågorna som ställdes var:

● Ger er Region kostnadsfri tillgång till bröstmjölksersättning eller ersättning för kostnader för bröstmjölksersättning till mammor som lever med hiv?

● Om Ja, hur är denna process upplagd, och under hur lång tid ges ersättning?

● Har er Region erfarenhet av mammor som har valt att amma sitt barn trots att rekommendationen är att man inte skall amma?

Resultat

16 regioner svarade på undersökningen. Region Stockholm och Region Gotland har inte svarat, men inget besked har getts om att de skulle ha slutat med att ge ersättning till mammor som lever med hiv. Från svarande kom följande resultat.

Region Uppsala: Ger ersättning till bröstmjölksersättning mot kvitto. Har även erfarenheter av mammor med hiv som valt att amma.

Region Sörmland: Ger ersättning med 6000 SEK för första året. Har erfarenheter av mammor med hiv som valt att amma.

Region Västerbotten: Ger inte ersättning. Utreder för närvarande om ersättning skall utgå.

Region Jönköping: Ingen ersättning till mammor i nuläget, men utreder om man skall införa detta.

Region Gävleborg: Ingen ersättning men diskussion pågår om att se över detta:

Region Västmanland: Ingen ersättning

Region Norrbotten: Ingen ersättning

Region Halland: Ingen ersättning

Region Skåne: Ingen ersättning

Region Örebro: Ingen ersättning

Region Dalarna: Ingen ersättning

Region Kronoberg: Ingen ersättning

Region Östergötland: Ingen ersättning

Region Västra Götaland: Ingen ersättning (har erfarenhet av mammor som lever med hiv som ammat)

Region Kalmar: Ingen ersättning

Region Blekinge: Inget slutgiltigt svar

I denna undersökning kan vi alltså dra slutsatsen att en region (Sörmland) har infört ersättning sedan 2019.

● 2 Regioner (Sörmland och Uppsala) uppger i denna undersökning att de ger ersättning för bröstmjölksersättning.

● 3 Regioner som för närvarande inte ger ersättning, utreder eller diskuterar om de skall införa ersättning.

● 10 Regioner uppger att de inte ger någon ersättning

● 1 region har svarat att de inte har information om hur det ligger till i regionen (Blekinge).

Få regioner (Sörmland och Västra Götaland) uppger att de har erfarenheter av mammor som lever med hiv som valt att amma sina barn.

Att kunna få ersättning eller kostnadsfri tillgång till bröstmjölksersättning är en viktig fråga. Kvinnor som lever med hiv har i ett jämförande perspektiv fortfarande fler utmaningar att bli förälder än kvinnor som inte lever med hiv, till exempel genom begränsningar i tillgången till IVF och att inte få amma sitt eller sina barn. Med bakgrund av dessa trösklar bör regionerna ta ett större ansvar för att skapa mer jämställdhet. Kvinnor som lever med hiv bör därför erbjudas likvärdiga villkor och möjligheter som alla andra kvinnor i samhället.

Föregående
Föregående

Du behövs - bli en del av Hiv-Sveriges styrelse!

Nästa
Nästa

Ett samtal vid havet - om att leva med hiv